Esittelyssä: Runkotiimi

14.02.2018

Kuka olet?

Olen Saku Ekola ja toimin tänä vuonna runkovastaavana.

Mitä opiskelet?

Opiskelen kolmatta vuotta ajoneuvotekniikkaa TAMK:ssa, suuntautumisenani auto- ja korjaamotekniikka.

Miten päädyit mukaan Formula Student -projektiin?

Lähdin mukaan oman mielenkiinnon vuoksi ja halusin oppia projektityötaitoja, sekä kyseisessä projektissa tapaa monia samanhenkisiä ihmisiä joiden kanssa työskentely toimii.

Mitä olet saanut irti tiimissä toimimisesta?

Olen saanut yhteyksiä mahdollisiin tulevaisuuden työpaikkoihin yhteistyökumppanien kautta. Olen myös saanut työskennellä erilaisten ihmisten kanssa ja oppinut monia uusia asioita, joita ilman tiimissä olemista en olisi oppinut.

Mitkä ovat osa-alueen päätehtävät?

Runkotiimin tärkeimpiä tehtäviä ovat rungon suunnittelu, lujuuslaskenta myös muiden osa-alueiden osille sekä rungon valmistus.

Kauden kulku osa-alueen näkökulmasta:

Aluksi luetaan säännöt ja sen mukaan ruvetaan suunnittelemaan ja piirtämään runkoa. Kun on saatu jonkinlainen runko suunniteltua, se simuloidaan Fem:in (finite element method) kautta, jolloin nähdään rungon vääntöjäykkyys. Siitä nähdään joudutaanko tekemään vielä muutoksia rungon geometriaan. 

Kun kaikki on saatu toimivaksi, hankitaan putket ja hitsataan runko kasaan. Valmistuksen jälkeen rungolle tehdään erilaisia käsittelyitä, muun muassa lämpö- ja pintakäsittely.

Miksi valita runkotiimi?

Itse en oikeastaan sitä valinnut, vaan minulle kerrottiin että sinut on valittu tähän homma tänä vuonna.😃


Jos haluaa syventää lujuusopin oppeja käytännön töissä, tämä osa-alue on siihen ihanteellinen.

Runkotiimii kuuluvat Jyri Temonen (Vehicle Engineering), Saku Ekola (Vehicle Engineering), Jussi Mononen (Vehicle Engineering) ja Jarno Mastomäki (Mechanical Engineering).