Esittelyssä: Voimansiirtotiimi

22.03.2018

Iiro Lehtinen

Kuka olet?

Hei, nimeni on Iiro Lehtinen ja olen osa-aluevastaavana voimansiirrossa. 

Mitä opiskelet?

Opiskelen TAMK:ssa ajoneuvotekniikkaa kolmatta vuotta ja suuntaudun korjaamotekniikkaan. 

Miten päädyit mukaan Formula Student -projektiin?

En liittynyt formulatiimiin opintojeni ensimmäisenä vuotena, koska ajattelin, ettei aikani riittäisi projektiin. Useat luokkakaverini liittyivät tiimiin jo ensimmäisellä luokalla ja houkuttelivat minut mukaan toisena vuotena.  

Mitä olet saanut irti tiimissä toimimisesta?

Tiimissä on oppinut hyvin paljon käytännön asioita, joita koulussa ei edes voisi kursseilla oppia. Yhteistyön merkityksen käsittää hyvin kun työskentelee suuren porukan kanssa ja keskitytään yhteiseen tavoitteeseen. Myös ajankäyttöä on oppinut hallitsemaan paremmin kun joutuu tasapainoilemaan useamman aikataulun kanssa. 

Mitkä ovat osa-alueen päätehtävät?

Tehtävämme voimansiirrossa on suunnitella komponentit, joilla voima saadaan välitettyä moottorilta renkaille. Tämä kokonaisuus käsittää perälevyn, jolla kiinnitetään sekä moottori että tasauspyörästö runkoon; rattaat moottoriin ja taka-akseliin; ketju- sekä vetoakselit ja pyörivien osien laakerointi. Myös kiinnikkeet näille osille kuuluvat osa-alueelle. 

Kauden kulku osa-alueen näkökulmasta:

Syksy pyhitetään yleisesti komponenttien suunnittelemiseen ja 3D-piirtämiseen. Esimerkiksi 3D-tulostetut näköiskappaleet auttavat toimivan kokonaisuuden hahmottamisessa. Vuodenvaihteen aikoihin aloitetaan kappaleiden valmistus ja osien sovittaminen autoon. 

Miksi valita voimansiirtotiimi?

Voimansiirto on hyvä osa-alue tiimissä aloittamiseen sen yksinkertaisuuden vuoksi suhteessa muihin osa-alueisiin. Voimansiirrossa tehdään kuitenkin tiivistä yhteistyötä moottoriosa-alueen kanssa, joten teknistä työtä ja oppimista on paljon tarjolla. 

Osa-alueessa mukana ovat myös Henrik Hakanen (ajoneuvotekniikka) ja Antti Hopia (ajoneuvotekniikka).